Retezat, taramul cu ochi albastri

cover Retezat 850x315

Cum vi s-ar parea sa va treziti dimineata pe marginea unui lac curat ca lacrima, la 2040 m altitudine, sa ridicati privirea mai sus spre creste, in cer…sa auziti doar norii razleti care mangaie cate un pisc, ape care curg peste pietre si printre flori…?

Mai mult ca sigur veti crede ca sunteti in paradis. Acesta este Retezatul, numit un colt de rai. Aici gasim cel mai intins lac glaciar din Romania, cel mai adanc lac glaciar din Romania, 80 de tauri si lacuri, peste 20 de varfuri care depasesc 2000 m, o multime de plante care nu mai pot fi vazute nicaieri, un loc in care natura este in elementul ei.

Ziua 1: Ajunsi in Poiana Pelegii, luam casa in spate pentru urmatoarele zile si pornim spre lacul Bucura la 2040 m altitudine. Nu avem mult de mers, dar e bine, ne putem bucura si putem admira privelistile care ne taie respiratia. Intram incet si sigur in taramul fermecat al Retezatului. Ajunsi la lacul Bucura, nu vom sti ce sa facem mai intai: sa punem corturile sau sa terminam bateriile de la aparatul foto, contempland tabloul din fata ochilor.

Ziua 2: Pornim dis de dimineata spre cel mai inalt varf din Retezat, Varful Peleaga – 2509 m, care ne va oferi o panorama de 360 grade uluitoare asupra taurilor etajate in care se oglindeste cerul. Mergem mai departe pe Saua Pelegii pana pe varful Papusa de 2508 m. Urmatoarea destinatie ne dezvaluie Taul Tapului cu frumoasa lui insulita, din traseul Portile inchise, un traseu foarte spectaculos care a fost echipat cu balustrade si cabluri in locurile periculoase. Varianta de intoarcere la Lacul Bucura o vom stabili la fata locului in functie de preferinte, meteo, stare fizica si psihica.

Ziua 3: Obiectivul acestei zile este Varful Retezat, 2485 m. Plecam spre Taul Portii pana pe Varful Bucura 2433 m, portiune care ne ofera privelisti spre tauri si lacuri de la care nu ne vom putea lua privirea. Ajunsi in saua Retezat vom avea in dreapta lacul Stanisoara, iar in stanga rezervatia stiintifica Gemenele, una dintre ultimele paduri primare neafectate existente in Europa si singura zona de padure antica amestecata. Inainte de ultima urcare in Varful Retezat vom zari printr-o fereastra lacul Stevia. Urmeaza varful Retezat care este…retezat :-), unde ne vom simti deasupra lumii, admirand o panorama ireal de frumoasa. Intoarcerea o vom face pana la Varful Bucura pe acelasi traseu, iar de aici mergem pe saua Bucurei. Din saua Bucurei mai avem putin pana la lacul Bucura, prin urmare putem astepta la inaltime spectacolul soarelui care apune. Veti avea cele mai frumoase imagini de apus.

Ziua 4: Ne adunam corturile, mai facem poze cu ultimele puteri, si cu cele mai mari regrete ne intoarcem in poiana Pelegii, oprindu-ne sa mai admiram lacul Ana, lacul Lia…intorcand privirea la fiecare pas.

Unde: Parcul National Retezat

Perioada: Aprilie – Noiembrie

Organizatori: Outdoor Activities in Romania & Iubesc Natura

Tipul activitatii: trekking, escalada.

Nivel de dificultate: mediu-dificil

Numar minim de participanti: 4

Numar maxim de participanti: 10

Pret: La cerere (in functie de numarul participantilor si de serviciile solicitate)

IMPORTANT: Programul poate fi modificat fara anunt in prealabil, in functie de conditiile meteo precum si de conditia fizica a participantilor.

Solicita oferta